İş

Bakan Uraloğlu: Sarsıntı bölgesine lojistik destek sağlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 6 Şubat depremleriyle ilgili çalışmaları kapsamında çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

“Yüzyılın felaketi”Kahramanmaraş olarak anılan Kahramanmaraş’ta yaşanan sarsıntıların ardından karayollarından demiryollarına, hava yollarından haberleşme altyapısına kadar bölgede alt yapı alanında çalışmalarını sürdürüyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, depremlerin ardından bakanlık olarak ulaşım altyapısından haberleşmeye kadar afet bölgesinde çok değerli çalışmalar yürüttüklerini ve yapmaya devam ettiklerini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı kurumların misafirhane, şantiye ve trenlerini depremzedelerin kullanımına açtığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, konteyner ve çadır güçlendirme konusunda da çalıştıklarını kaydetti.

”ACİL DURUM VE DEPREM YARDIM TRENLERİ İÇİN 1232 KM HAT İŞLETMEYE AÇILDI”

Depremden etkilenen 11 ilde 1275 kilometre uzunluğundaki demiryolu hattının depremden zarar gördüğünü hatırlatan Uraloğlu, şöyle konuştu: “Depremin hemen ardından ekipler tarafından ilk kontroller yapıldı, kısıtlı işletmeye geçilmesi için hatların uygunluğu belirlendi ve yapılan bakım onarım çalışmaları sonucunda 1232 kilometrelik hat 2019 yılı için işletmeye açıldı. acil kullanım ve deprem yardım trenleri.”terimini kullandı.

Bakan Uraloğlu, depremden etkilenen illerde kısa sürede demiryolu ulaşımı sağlamak için çalışmalarını sürdürerek, deprem bölgesindeki akaryakıt ve yaşam malzemesi ihtiyaçlarının taşınması için lojistik bir altyapı sağladıklarının altını çizerek, lojistik güçlendirme, sınırlı işletmelere açılan sınırlardaki deprem öncesi çalışma koşullarını sağlamak için çalışmalar sürüyor.

Uraloğlu, deprem nedeniyle bölgedeki 1628 demiryolu binasından 246’sının hasar gördüğünü söyledi. “Bu binaların yapısal denetimi için hizmet satın alındı. Söz konusu çalışmanın rapor sonuçları ve saha çalışmaları sonucunda tespit çalışmaları devam etmektedir. Malatya Tren Garı’nda 290 konteynerlik alanın düzenlemesi yapılarak tamamı personelin hizmetine sunuldu. Ayrıca Gölbaşı ve Pazarcık istasyonlarına 1’er adet olmak üzere 292 adet konteyner tedarik edilmiştir. İskenderun, Fevzipaşa, Narlı, Osmaniye istasyon alanları ile İslahiye, Nurdağ ve Türkoğlu istasyonlarına gerekli konteynerler tedarik edildi.söz konusu.

”DEPREM BÖLGESİNE 2 BİN 98 VAGON İLE LOJİSTİK DESTEK SAĞLANMAKTADIR”

Uraloğlu, Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD) ve bakanlık gereğince deprem bölgesinden yaklaşık 80 bin vatandaşın demiryolu ile tahliye edildiğini bildirdi. “2 bin 98 vagon ile iş makinesi, insani yardım malzemesi, konteyner ve kömür gibi ihtiyaçların lojistik temeli deprem bölgesine ulaştırıldı. 17 vagon iş makinesi, 498 vagon insani yardım, 4 bin 565 can konteyneri ile 2 bin 264 vagon” 266 vagon ile 320 konteyner ısıtıcı, Battaniye, jeneratör, 30 vagon kömür, 4 vagon, 26 seyyar tuvalet, 5 jeneratör vagonu, 24 barınak vagonu, 30 servis vagonu afet bölgesine sevk edildi, 16 bin 912 litre akaryakıt sevk edildi. Sarsıntı bölgesinde çalışan iş makinesi, ambulans gibi araçlara verilen ücretler ise yolcu ve işçi servis vagonları ile istasyon ve istasyonlarda, misafirhanelerde, sosyal tesislerde ve şantiyelerde toplam 6 bin kişi barındırıldı. Halen işçi servis vagonlarında 30, misafirhane ve sosyal tesislerde 340 kişi olmak üzere 370 kişiye barınma hizmeti verilmektedir.”dedi.

”DEPREM BÖLGESİNDE 184 KM YOLDA HASAR MEYDANA GELDİ”

Uraloğlu, depremden etkilenen 11 ilde Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda 634 kilometresi karayolu olmak üzere toplam 9 bin 176 kilometre yol ağı bulunduğunu belirterek, “Deprem sonrası 61 kilometresi otoyol olmak üzere toplam 184 kilometrelik yolda hasar tespit edildi. Depremin hemen ardından başlatılan ilk onarım çalışmaları ile tüm yol ağına erişim sağlandı. Bazı yolların yapım çalışmalarına başlandı. bazıları için ihale süreçleri tamamlanmış olup, proje süreçleri kapsamında çalışmalar devam etmektedir.”dedi.

Uraloğlu, Kahramanmaraş ilindeki 2 tarihi köprünün ihalesinin yapıldığını ve çalışmaların başladığını belirterek, “Hatay’da 5 tarihi köprünün ihale süreci devam ediyor. Ayrıca muhtelif hizmet tesisleri, huzurevleri ve diğer binaların yeniden inşası, güçlendirilmesi ve onarımı ile sinyalizasyon yenilenerek trafik güvenliği tedbirlerinin artırılması için yerinde inceleme ve tespit çalışmaları, depremde hasar gören yollarda korkuluk, yatay ve düşey işaretleme çalışmaları yapıldı.”terimleri kullandı.

”DEPREMDE HAVALİMANLARIMIZ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER YAPTI”

Uraloğlu, depremden etkilenen havalimanlarına düzenlenen insani yardım ve tahliye seferlerinin çoklu uyarlamalar yapılarak güvenli bir şekilde ve minimum bekleme süresi ile gerçekleştirilmesini sağladığını belirterek, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilen havalimanlarının 24/24 hizmet verdiğini vurguladı. 7 depremzedelerin tahliyesi ve depremzedelere yardım hizmeti.

Uraloğlu, AFAD ekiplerince yürütülen arama kurtarma çalışmalarında 528 kişilik Havaalanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele (ARFF) ekibinin görevlendirildiğini belirterek, söz konusu ekiplerin 210 depremzedeyi enkazdan canlı olarak çıkardığını bildirdi.

Uraloğlu, deprem bölgesindeki havalimanlarının durumu hakkında verdiği bilgilerde şu ifadeleri kullandı:

“Adana Havalimanı tüm uçuşlara hizmet veriyor. Havalimanında sarsıntıların yol açtığı sıkıntıların giderilmesi ve havalimanı faaliyetlerinin kesintisiz devam etmesi için 2023 Temmuz ayı prestijiyle 7 milyon 554 bin 830 lira harcandı. Hava trafik kontrol kulesinin yaptırıldığı belirlendi. Adıyaman Havalimanı’nda depremde hasar gördü.Tadilat çalışmalarının ardından navigasyon hizmetleri de verildi.Mevcut hava trafik kontrol kulesinden verilmeye başlandı. Havalimanımız insani ve yardım uçuşları başta olmak üzere tüm uçuşlara açıktır. Adıyaman Havalimanı’na bu yıl temmuz ayı prestijiyle 9 milyon 585 bin 580 lira harcandı.”

Bakan Uraloğlu, Diyarbakır Havalimanı’nda yürütülen incelemelerde havalimanındaki işletme ve işletme hizmetlerini olumsuz etkileyecek herhangi bir hasar bulunmadığını belirterek, havalimanının faaliyetlerinin kesintisiz devam etmesi için 46 bin 383 lira harcandığını kaydetti.

Uraloğlu, depremin ardından Gaziantep Havalimanı’nda yapılan incelemelerde operasyonel hizmetleri olumsuz etkileyecek değerli bir hasar bulunmadığını vurguladı. “Gaziantep Havalimanı 6-7 Şubat tarihlerinde insani yardım, VIP, ambulans ve askeri uçuşlara hizmet verdi. 8 Şubat itibarıyla insani ve yardım uçuşları başta olmak üzere tüm uçuşlara açıldı. Geçen ay itibarıyla 7 milyon 50 bin 953 lira söz konusu havaalanı harcandı.”

Uraloğlu, depremin ardından Hatay Havalimanı’nda çalışmaların yürütüldüğünü hatırlatarak, havalimanındaki binaların deprem performans analizlerinin yapıldığını ve güçlendirme projelerinin hazırlandığını söyledi.

Uraloğlu, Hatay Havalimanı pisti ve çevresinde meydana gelen deformasyonların tespit edilmesi ve yer altı yapılarının izlenmesi amacıyla TÜBİTAK ile iş birliği içinde test ve çalışmaların yapıldığını bildirdi. Tüm etüt ve proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından pist, apron ve taksi yollarının yenilenmesi konusunda kapsamlı bir çalışma yapılacak.”dedi.

Uraloğlu, Hatay Havalimanı’nda meydana gelen hasar nedeniyle onarım çalışmalarının hızlı bir şekilde yürütüldüğünü belirterek, havalimanının 6 Şubat itibarıyla hava trafiğine kapatıldığını, 9 Şubat itibarıyla ise ambulans için helikopter seferlerine açıldığını hatırlattı, insani yardım, VIP ve askeri amaçlarla sadece görerek uçuş şartlarında gerçekleştirilmektedir.

Uraloğlu, Hatay Havalimanı’nın 12 Şubat’tan itibaren insani yardım, VIP, ambulans ve askeri uçak trafiğine açıldığını bildirdi. “Durum tespiti çalışmalarının ardından mevcut hava trafik kontrol kulesinden navigasyon hizmetleri verilmeye devam edildi. Depremin yol açtığı olumsuzlukların giderilmesi ve havalimanı faaliyetlerinin kesintisiz devam etmesi için geçen ay itibarıyla 25 milyon 408 bin 447 lira harcama yapıldı. Ayrıca Kahramanmaraş Malatya, Şanlıurfa GAP ve Elazığ havalimanlarında da çalışmalar yapıldı.Bu havalimanlarının hasarlı kısımları onarılarak ulaşıma açıldı.”sözlerini kullandı.

“DEPREMDE VATANDAŞLARIMIZA ÜCRETSİZ TAHLİYE SAĞLADIK”

Uraloğlu, depremlerin ardından 6 Şubat-30 Nisan tarihleri ​​arasında yapılan uçuşların ücretsiz olduğunu belirterek, 3 milyon 57 bin 804 yolcu, 1 milyon 460 bin 705 gelen yolcu ve 1 milyon 597 bin 99 giden yolcunun tahliye edildiğini vurguladı.

Uraloğlu, söz konusu dönemde 15 bin 337 iniş, 15 bin 264 kalkış olmak üzere 30 bin 601 uçak trafiğinin gerçekleştiğini, 22 bin 466,7 ton kargo (kargo, insani yardım) taşındığını bildirdi.

2023 yılı Haziran ayı sonu prestiji ile Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa GAP, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Hatay ve Elazığ havalimanlarında yapılan uçuşlar hakkında bilgi veren Uraloğlu, şunları söyledi:

Havalimanlarından 55 bin 391 iç hat ve 5 bin 811 dış hat olmak üzere toplam 61 bin 202 uçak trafiği gerçekleştirildi. 5 milyon 371 bin 354 iç hat ve 5 milyon 371 bin 354 olmak üzere toplam 5 milyon 948 bin 975 yolcuya hizmet verildi. 577 bin 621 dış hatlar Havalimanlarında toplam kargo (kargo+posta+bagaj) trafiği 56 bin 494 ton, kargo trafiği ise 6 bin 451 olarak gerçekleşti. Bölgedeki havalimanları için Temmuz 2023 prestijiyle DHMİ 75 milyon 179 bin 693 lira hibe etti. Harcadı.”

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu